Google+ Badge

Tuesday, September 1, 2015

The New York Channel

The New York Channel

Showing only television shows and movies which take place in New York City!


Would it be possible to program a cable/satellite/internet channel showing only television shows and movies which take place in New York City?

Sure... it's easy to fill up a daily programming grid with shows (try it with friends at a bar!), but what about an entire year's worth of programming?

52 weeks x 7 days a week x 24 hours a day = 8,736 hours of programming!

(Hmm... that doesn't seem too bad.)

Rule #1: You cannot double book a show.
No "an hour of Seinfeld!" like some local stations advertise.

Rule #2: Only one movie a day, Monday-Friday; two-a-day on weekends.
Rule #2-A: Each movie block should have a different movie theme.
For example, Saturday night would be "Creature Feature".
Sunday evening would be "Hollywood Blockbuster". (Just like ABC used to do back in the 1970s.)
[Maybe I'll post a separate thread on New York movies by genre...]

Rule #3: Saturday and Sunday may each have a 3-hour block for a sporting event.

Rule #4: The episodes must exist, available for broadcast.

Rule #5: No talk shows, soap operas, or skit comedy.
Rule #5-A: Except for Jackie Gleason (Honeymooners), prime time soap operas, and Saturday Night Live.

Rule #6: Short lived shows may be shown one day a week, preferably on the weekends.

Long running series should be scheduled Monday-Friday (260 episodes...approximately 10 seasons). Shorter series should be scheduled on Saturday and/or Sunday. (52-104 episodes.) Longer series can be scheduled every day (365 episodes).

If something can't make the full 260 airings (like Seinfeld), then shorter series can fill the gap. Rule #1 applies.

Let's assume a year which starts on a Sunday... That means 52 weeks of Sunday-Saturday, with one Sunday left over.

So... 365x24 = 8,760 hours of programming.

Subtract from that:
  Rule #2. Nine movies a week. Let's program 2 hours a movie. (Maybe 2.5)
That's (52 x 9 x 2) + 4 [two movies on that extra, last Sunday] = 940 hours. 10.7% of programming.

That leaves: 7,820 hours of programming.

Rule #3. Three hours of sports programming for each Saturday and Sunday. (52 x 6)+ 3 = 315 hours of sports programming.

That leaves: 7,503 hours of programming. 85.7%

So let's start filling those time slots!

The series (with number of episodes in parenthesis):

Sitcoms

Archie Bunker and friends account for 284 hours of programming.
  • Barney Miller (168)
  • Fish (35)
101.5 hours of programming.
  • Diff'rent Strokes (189)
  • [The Facts of Life was set in Peeskill, NY, in Westchester County, and is disqualified.]
94.5 hours of programming.

These three franchises account for 480 hours of programming, or approximately one-half of one percent. (About 1 hour, twenty minutes of each day.)
  • Bewitched (254) [half Manhattan, half suburbia]
  • Bosom Buddies (37)
  • Car 54, Where Are You? (60)
  • Cosby (95)
  • The Cosby Show (202)
  • The Days and Nights of Molly Dodd (65)
  • Dear John (90)
  • The Dick Van Dyke Show (158) [half Manhattan, half suburbia]
  • Family Affair (138)
  • Friends (236)
  • Head of the Class (114) [+ Billy (13)]
  • How I Met Your Mother (208)
  • I Love Lucy (181) [I'll include the suburban episodes, since they still live in the metro area.]
  • The Jackie Gleason Show (156) /The Honeymooners (39)
  • The Joey Bishop Show (123)
  • Just Shoot Me!(148)
  • Kate and Allie (122)
  • King of Queens (207)
  • Love, Sidney (44) [+Sidney Shorr: A Girl's Best Friend tv movie]
  • Mad About You (164)
  • Make Room For Daddy / The Danny Thomas Show (351)
  • Night Court (193)
  • The Nutt House (11) [Yes... but it has a great cast, and co-created by Mel Brooks!]
  • The Odd Couple (114) [Hmm... did Felix and Oscar ever meet Kate and Allie?]
  • The Patty Duke Show (104)
  • Rhoda (110)
  • Seinfeld (180)
  • Spin City (145)
  • Taxi (114)
  • That Girl (136)
  • Welcome Back, Kotter (95)
  • Will & Grace (194)
4601 episodes, 2300.5 hours of programming.
  • Saturday Night Live (750+!) [The "no double booking" rule! So, 365*1.5 = 547.5 hours] [I'd slot this in the "talk show" time slot of 11:30 PM-1 AM.] [If run as a non-stop marathon, it would last 46+ days.]
480+ 2300.5+ 547.5 = 3328 hours of programming.
38% of the annual total!

Drama

  • McCloud (46) [6@60, 34@90, 6@120]
    • 360+ 3060+ 720 = 4140 / 60 = 69 hours of programming
  • Naked City (138) [39@30 mins., 99@ 60 mins.]
    • 1170+ 5940 = 7110 / 60 = 118.5 hours of programming
  • Baretta [Uknown east coast city, perhaps Newark]
  • Beauty and the Beast (56)
  • Cagney & Lacey (125)
  • CSI: NY (197)
  • Dr. Kildare (190)
  • The Equalizer (88)
  • Fame (136)
  • Felicity (84)
  • Kojak (118)
  • Law & Order (456!) [365 hours]
  • Law & Order: Special Victims Unit (343+)
  • Mad Men (85)
  • NYPD Blue (261)
  • Sex and the City (94@30 mins.)
  • Ugly Betty (85)
  • Ryan's Hope (3515!) [Yes, a soap opera set in NYC! 30 minutes long]
    • 182.5 hours of programming. [Or, if run as a non-stop marathon, 73+days.] [ Oh, wait... Rule #5. Disqualified, and I doubt episodes exist for broadcast.]
2367.5 hours of programming!

Cartoons [Yeah, I'm thinking of a Saturday Morning block. 52 Saturdays x 5 hours of programming?]

  • Spider-Man (various)
    • Spider-Man (52) [1967]
    • Spider-Man (26) [1981]
    • Spider-Man and His Amazing Friends (24) [1981]
    • Spider-Man (65) [1994]
    • Spider-Man Unlimited (13) [1999]
    • Spider-Man: The New Animated Series (13) [2003]
    • Spectacular Spider-Man (26) [2008]
    • Ultimate Spider-Man (78+) [2012]
297 episodes, 148.5 hours of programming.
  • The Critic (23)
  • Futurama (140)
  • Gargoyles (78)
  • Hey Arnold! (100)
  • The Real Ghostbusters (173)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles (193) [1987] 
  • Teenage Mutant Ninja Turtles (157) [2003]
  • Teenage Mutant Ninja Turtles (78+) [2012]
  • Top Cat (30)
972 episodes, 486 hours of programming

148.5+486 = 634.5 hours of programming.
Divide by 52 Saturdays, and that's over 12 hours of programming each Saturday Morning!

Or I run Spider-Man five days a week in an afternoon timeslot, and keep the rest on Saturday, on a 7-hour block?! Possibly grab TMNT (428 episodes) as another M-F afternoon block. That leaves an average of 5 1/4 hours of cartoons for Saturday morning.

The totals, so far:
  • Movies 940
  • Sports 315
  • Comedy 3328
  • Drama 2367.5
  • Cartoons 634.5
7585 hours. 86.6%. *SIGH* I need to find 1175 hours of additional programming... 49 days...

  • The Nanny (146) 73 hours.
  • Brooklyn Bridge (34) 17 hours.
  • Archer (75+) 37 hours.
  • The Defenders (132) 132 hours
  • Dream On (120) 60 hours
  • Jessie (101) 50.5 hours
  • Law & Order: Criminal Intent (195) 195 hours
  • Louie (53+) 26 hours
  • News Radio (97) 48.5 hours
  • Veronica's Closet (66) 33 hours
  • Wizards of Waverly Place (106) 53 hours
725 hours. 8310 total. 450 hours to go. 19 days.

  • Caroline in the City (97) 47.5
  • Boardwalk Empire (56) 56
  • White Collar (81) 81
  • Rules of Engagement (100) 50
  • Gossip Girl (121) 121
  • 30 Rock (138) 69
  • Everybody Hates Chris (88) 44

468.5 hours 8778.5 total!

So we made the "deadline"!
The breakdown:

  • Movies 940
  • Sports  315
  • Comedy  3919.5
  • Drama  2969.5
  • Cartoons  634.5

How many of these shows would you watch?

If you had to pick one episode from each of your favorite series, which would they be?

No comments:

Post a Comment